Skip to content

Mozgásszervi rehabilitációs osztály

Az osztály rehabilitációs mátrixként működik. Minden olyan terápiás egységgel rendelkezik, amely a rehabilitációs ellátáshoz szükséges. A terápiás rész is a hatékonyság érdekében a mátrix elv szerint működik, pontos időbeosztással és a szakmák közötti átjárhatóság a rehabilitáció hatékonysága érdekében biztosított.

A rosszindulatú daganatos betegek komplex, multidiszciplináris együttműködést igénylő kivizsgálásának, kezelésének és ellenőrzésének alapvető szempontjai közé tartozik az onkológiai rehabilitáció szükség szerinti megvalósítása és a megfelelő életminőség elérésének, megtartásának támogatása. Az egyénre szabott, egymástól elválaszthatatlan testi és lelki rehabilitáció – amely magába foglalja a pszichoszociális rehabilitációt és az életminőség koncepcióját is – a diagnózis megállapításától kezdve, a kezelések folyamán, egészen a tartós tünetmentesség eléréséig, illetve eredménytelen terápia esetén a még hátralévő időben, a halál bekövetkeztéig tart.

A testi és lelki rehabilitáció teremti meg az emberhez méltó, a családi és szociális visszatérés lehetőségeit. Intézményünkben a lelki támaszt, a testi kondíció javítását, tanácsadást, felvilágosítást, szervi működés javítását, speciális funkció visszaállítását a betegre szabottan onkológia team összehangolt tevékenysége biztosítja.

A komplex onkológiai rehabilitációt (onkoszomatikus, reumatológiai, pszichoszociális rehabilitáció) a megyei (regionális) onkológiai központtal szoros szakmai együttműködésben végezzük.

Az onkológiai rehabilitációban közreműködő szakemberek:
Rehabilitációs szakorvos
Fizikoterapeuta
Gyógytornász
Dietetikus
Pszichológus (v. pszichiáter)
Mentálhigiénés szakember
Ápoló személyzet

Az onkológiai rehabilitáció részterületei:
Fej-nyaki, szájüregi, gégetumoros betegek műtétek utáni rehabilitációja
Emlőtumor miatt végzett műtétek utáni rehabilitáció
Tüdőtumoros betegek műtét utáni rehabilitációja
Nyelőcső-, gyomortumoros betegek rehabilitációja
Máj-, pancreastumoros betegek rehabilitációja
Béltumoros betegek rehabilitációja
Tumoros beteg sugárkezelése utáni rehabilitáció
Cytostaticus kezelés utáni rehabilitáció
Psychoszociális rehabilitáció

Az aktív fekvőbeteg- vagy járóbeteg-szakellátás során diagnosztizált és gyógykezelt nőgyógyászati betegségek ellátását követően szükségessé válhat a rehabilitációs kezelés. Magyarországon három helyen Harkányfürdőn, Parádon és Sárváron van nőgyógyászati rehabilitációval foglalkozó kórházi osztály vagy részleg.

A rehabilitáció a nőgyógyászatban különleges szerepet játszik. Számításba kell venni, hogy a nőgyógyászati betegségek egy része érinti a szexuális élet körülményeit és ennek helyreállítása alapvető szempont az életminőséget illetően. A nőgyógyászati betegségek mellett a terhességgel és a szüléssel kapcsolatban is keletkezhetnek olyan elváltozások a női szervezetben, amelyek helyreállítása rehabilitációt igényel.

A női pszichés alkat speciális voltára tekintettel a nőgyógyászati rehabilitáció két egymást kiegészítő fő része a testi (szomatikus) és a lelki (pszichés) rehabilitáció.

A szülészet-nőgyógyászat területén a beteg az alábbi esetekben szorulhat rehabilitációra:

Nőgyógyászati műtétek utáni állapotban.
A női medence gyulladásos betegségeit követő állapotban.
A női medence nem gyulladásos betegségeit követő állapotban.
Vizelettartási zavarok esetén.
Osteoporosis esetén.
Terhesség, szülés és gyermekágy utáni állapotban.

A legújabb felmérések szerint a 35 év feletti magyar nők 32 %-a szenved vizelettartási zavarban. Kevesen tudják, hogy ezen zavarok 70 %-a konzervatív módon gyógyítható. A Rehabilitációs Osztályon mód van arra, hogy korszerű eszközökkel a beteg problémája kivizsgálásra kerüljön, és a megfelelő konzervatív kezelésben részesüljön.

Sárvár országszerte ismert gyógyvize mellett földrajzi elhelyezkedésénél fogva is előnyös helyzetben van, hiszen a Dunántúl nagy részének, sőt még Budapestnek az ilyen igénnyel jelentkező betegeit tudja fogadni.


A nőgyógyászati rehabilitációban közreműködő szakemberek:

Nőgyógyász szakorvos
Pszichológiai jártassággal rendelkező nőgyógyász szakorvos
Nőgyógyász szakorvos (aki az urodinámiában és az inkontinencia kezelésében jártas)
Szülész-nőgyógyász szakorvos
Urológus szakorvos
Rehabilitációs szakorvos
Pszichológus
Gyógytornász
Fizikoterápiás asszisztens
Balneológiában jártas fizikoterápiás asszisztens
Gyógymasszőr
Uridinámiás vizsgálatokra kiképzett szakasszisztens
Ideggyógyász, rehabilitációs szakorvosi konzultáció
Dietetikus
Technikus
Ápoló személyzet
Adminisztrátor

A kifejezés egy görög eredetű szóösszetétel (psyhe = lélek; soma = test). 
Maga a megbetegedés a lélek és a test oda-vissza kölcsönhatásának zavarából ered. Ennek megfelelően a kezelés is elsősorban a lelki okokra irányul, noha emellett a fizikai tünetek is enyhíthetőek.

A Rehabilitációs Osztályon lehetőség van pszichoszomatikus kórképekkel rendelkező betegek kezelésére is, akik ambulánsan nem kezelhetőek és a környezetükből történő kiemelés szükséges. Jellemző rájuk, hogy rehabilitációs kezelést igényelnek, állapotuk nem veszélyeztető, markáns viselkedészavaruk nincs és adaptációra bizonyos szinten képesek. Az ellátás időtartama jól behatárolt: 6 héttől 3 hónapig terjed.

Pszichoszomatikus betegség pontos definíciója még ma sem egységes. Az egyik álláspont szerint általánosságban véve azok a pszichoszomatikus betegségek, melyek hátterében vizsgálatokkal nem található szervi elváltozás, tehát okozójuk feltételezhetően valamilyen pszichológiai vagy szociális probléma. Egy másik megközelítés szerint minden betegség pszichoszomatikus, ugyanis minden betegség kialakulásában szerepet játszhatnak a biológiai okok mellett pszichés tényezők is. A leginkább elfogadott álláspont az, hogy pszichoszomatikusnak nevezünk egy betegséget akkor, ha az orvosi vizsgálatok a beteg tünetei mögött nem találnak szervi elváltozást.

A klasszikus értelembe vett pszichoszomatikus kórképek rehabilitációs kezelése Vas megyében korábban nem volt megoldott, a megyében a pszichiátriai rehabilitációs osztályok (Simaság, Intaháza, Szombathely) csak a súlyos – un. nagy kórkép – esetek ellátására voltak felkészülve, ugyanakkor nem is tartozik a profiljukba a pszichoszomatikus rehabilitáció. A pszichoszomatikus rehabilitációval ennek a hiányterületnek számító ellátási formának a pótlásával próbálunk a kórházi struktúrán belül alternatívát kínálni.

A pszichoszomatikus rehabilitáció:

– egyénre szabott,
– a megmaradt képességekre épít,
– tervszerű és fokozatos,
– a betegség minél korábbi szakaszában kell elkezdeni.

Akut fekvőbeteg vagy járóbeteg szakellátás során diagnosztizált és gyógykezelt betegségek, aktív ellátást követően szükségessé váló korai vagy prolongált rehabilitációs kezelése, amely magába foglalja
a beteg állapotának és rehabilitációs szükségleteinek felmérését,
az alap és szövődményes betegségek kezelését és gyógyítását,
a fizioterápiás és gyógyszeres kezelést,
a beteg állapotváltozásának időszakos kontrollált elvégzését,
a szükséges konzíliumok elvégzését,
az életmódtanácsadást, az életvezetési tanácsadást,
a gyógyászati segédeszközök és az ápolás biztosítását,
pedagógiai, foglalkozási és szociális rehabilitáció előkészítését,
a secunder és /vagy primer prevenciót.

A gastroenterológiai betegségek széles körének van szüksége rehabilitációs kezelésre, ellenőrző vizsgálatokra. Rehabilitációs Osztályunkon erre is lehetőség van. A gastroenterológiai rehabilitáció a következő betegségcsoportokra terjed ki:

 – nyelőcső betegségek
 – gyomor és duodenum betegségek
 – vékonybél betegségek
 – vastagbél és végbél betegségek
 – hasnyálmirigy betegségek
 – máj és epeút betegségek

A mozgásszervi betegségek igen elterjedtek. Amozgásszervi betegségek között vannak teljesen meggyógyíthatók, olyanok, melyek akár spontán is meggyógyulnak, de nagyon sok a krónikus, a fel-fellobbanó, időnként lecsituló kórfolyamat, sőt az egyre fokozódó b

A mozgásszervi rehabilitáció célja a betegek különféle tüneteinek, fájdalmának, mozgáskorlátozottságának, a kialakult deformitásoknak a csökkentése a progresszió késleltetése és a minél nagyobb függetlenség elérése.

A mozgászervi rehabilitáció módszerei:
– gyógyszeres kezelés,
– gyógytorna,
– különböző fiziotherápiás eljárások,
– ergotherápia,
– segédeszközellátás,
– pszichoterápia.

Miért kell a rehabilitációt a rehabilitációs központban végezni:
a. A társ és kisérőbetegségek miatt a páciensek folyamatos ápolásra, felügyeletre szorulnak.
b. Személyre szabott rehabilitációs tervet kell készíteni rövid és hosszú távú célkitűzésekkel.
c. A minél nagyobb függetlenség eléréséhez a családtagok bevonására is szükség van.
d. Lehetőség van a krónikus mozgásszervi betegségekben szenvedők időszakos, tervezett komplex rehabilitációjáraa meglévő funkciók további javítása céljából.

A mozgásszervi rehabilitáció személyi feltételei:
– rehabilitációs szakorvos
– gyógytornászok, speciális képesítésekkel (manuáltherápia, McKenzi módszer)
– nővérek, akik a szokásos ápolási feladatokon kívül a segítenek a segédeszközök használatának begyakorlásában, ergonomiás mozdulatok elsajátításában,
– masszőrök,
– fiziotherápiás asszisztensek,
– foglalkoztató therapeuták,
– konduktor,
– pszichológus,
– szociális nővér.

Sárvár városban intézményesített formában reumatológiai járóbeteg-szakellátás működik a szakrendelőben, valamint a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő területén is. A reumatológiai betegek gyógykezelését nagy múltú és tapasztalatú szakemberek végzik. A rehabilitációs központban helyet kapó mozgásszervi rehabilitációs ellátással nemcsak a megyei reumatológiai aktív fekvőbeteg-ellátásban kialakult 21-30 napos várólistát tudjuk lerövidíteni, hanem egyéb osztályok (baleseti sebészet, neurológia, stb.) terheit is csökkenteni tudjuk.. Ehhez az ellátási formához kapcsoltan a krónikus betegek számára kidolgozott rehabilitációs program a kiesett mozgásfunkció helyreállítását vagy pótlását biztosítja.

Megszakítás